Bőrős malackaraj hagymaágyon rántás nélküli krumplifőzelékkel

Bőrős malackaraj hagymaágyon rántás nélküli krumplifőzelékkel

Bőrős malackaraj hagymaágyon rántás nélküli krumplifőzelékkel

Hozzávalók:

  • Egy méretes bőrős karaj
  • Némi burgenya
  • Vaj
  • Tepertőkrém
  • Babérlevél
  • Römertopf
  • Makói hadzsma, fokhagyjma

Méretes bőrős karajt benyesetjük csontra merőlegesen, egészen csontig. Ha párhuzamosan is bevagdossa a drága hentes, az a legjobb, de párhuzamosan csak éppenhogy zsírig vágjon.  Áztatjuk egy jó negyed órát a römertopfot, majd lecsepegtetjük. Felaprítjuk a hagymát karikákra, éppen annyit, hogy a cserép alját két rétegben elfedje. Fűszerkeveréket készítünk só-bors-mustármag-kömény keverékéből, és szépen bekenegetjük vele a vágatokban a röfit, no meg a szűzpecsenyét. Vigyázzunk, hogy a bőrre ne kerüljön, mert gyalázatosan felhólyagzik, és olyan lesz, mint egy melanómás sakktábla. Ha esetleg marad fűszer, mehet a hagymaágyra. Minden mély vágatba rakunk egy karika hagymát, és fél gerezd fokhagymát. Miután így fertigre raktuk a röfit, mehet a hagymaágyra, cserépre fedő, mehet a sütőbe. Egyenletesen kell, szépen, lassan felvenni alatta a hőfokot 200-210 közé.

 

Most lefekhetünk egy szoftos délutáni pihire, van még jó két óránk a főzelékig.

 

Jöhet a krumpli. Puccen sie bitte, és karikákra felvagdossuk. Némi vajjal tepertőkrémet olvasztunk – vigyázzunk, mert könnyen odakap, ahova nem kéne – majd rádobunk két marék krumplit, és hagyjuk, had kapjon színt. Mikor rendesen megkapattuk, mehet hozzá a többi krumpli, só, és annyi víz, ami kétujjnyira elfedi. Fedő neki, had szóljon. Mikor már megpuhult a krumpli, kiszedjük az egyharmadát tálba, majd beledobjuk a babérleveleket, és rotyogtatjuk még 20 percig. Közben azért néha megvizionáljuk a röfit, nehogy meglépjen a sütőből. Amikor letelt a 20 perc, kikapdossuk a babérleveleket, és botturmixxal rámegyünk a főzelékre. Mikor simára trutymákoltuk, mehet bele vissza az előzőleg kiszedett krumpli, és már meg is vagyunk. Jó esetben mostanra már elkészült az ünnepelt – akkor jó, ha a villát effektív beszippantja a mélyebb húsréteg, és már aranysárga a hagyma.

Comments

comments