The infamous “Ánglius vellásreggeli”

Ánglius vellásreggeli

Ánglius vellásreggeli

Hozzávalók két fő részére:

  • 5-6 rendes tojás
  • Éles kés
  • Kétujjnyi füstölt kolozsvári szalonna
  • Bors
  • Sajtos kifli, kenyér, amit akarsz

Először is kezdjük a fogalmakkal:

Rendes tojás: Olyan tojás, aminek fala kemény – nem törik szét, ha megfogod – és térfogatához mérten tartalma is van – súly alapján állapítható meg – illetve annak állaga friss.

Kétujjnyi: Vegyél egy jó méretes darab szalonnát, és annyit papírvékony szeletet vágj belőle, ami beteríti a palacsintasütő alját.

Füstölt Kolozsvári Szalonna: Nem főtt-füstölt, nem gyorsfüstölt, hanem rendes szalonna. Tartózkodási helye a piaci füstölt áru dealernél gyakori. Megismered onnan, hogy NEM tartják hűtve – mert minek…

Szóval, miután megterítetted a palacsintasütő/serpenyő alját, begyújtasz neki, és mikor már serceg és hullámosodik – nem a serpenyő – szépen ráütöd a tojásokat, vigyázva, mert a mész nagyon tud ropogni az ember foga alatt. Miután ezzel megvagy, fűszermalomból őrölsz rá egy kis borsot, majd hagyod közepes – később alacsony – lángon, hogy a fehérje teljesen fehérre süljön.

Ezek után két lehetőséged van:

  1. Szeretsz sárgáját mártogatni, leveszed, kitálalod, nekiesel.
  2. Félsz a szalmonellától/madárinfluenzától vagy simán kákabelű vagy, akkor fordítasz egyet a cuccon, és megsütöd a másik felét, vagy az alatta sercegő olajjal meglocsolgatod a sárgáját, ami így hamar kikeményedik.

Comments

comments