Töltött csirke ambuláns sebész módra

Töltött csirke sebész módra

Töltött csirke sebész módra

Hozzávalók:

  • Egy egész, fejezett, bontott csirke
  • 50 deka gomba
  • 25 deka csirkemáj
  • Egy csokor zsenge újhagyma
  • 4 száraz zsemle
  • 3 tojás
  • Vaj
  • 5 deci tej
  • Kis pohár tejföl
  • Petrezselyem
  • Só, bors, majoránna, tárkony, bazsalikom
  • Tű és cérna

Megfürdetjük a fejetlen, kipakolt pipit, kívül-belül, alaposan – hátha miszter hentes trehány munkát végzett, majd hagyjuk pihenni – komoly atrocitások érik még a nap folyamán. Gombát megmossuk – tisztítjuk ízlés szerint, majd lereszeljük. Az újhagymát zöldig felkarikázzuk apróra, petrezselymet tépettre. Májat mossuk, és feltrancsírozzuk – ha megfordul a fejedben, hogy elég apró e, akkor a válasz: Nem. Zsemléket bedobjuk a tejbe, had ázzanak ki. Vajat veszünk, serpenyőben meghevítjük, és rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk. Mikor elfőtte az eresztett levét, hozzádobjuk az újhagymát és ízlés szerint tárkonyt meg bazsalikomot. Pár percig kevergetjük, majd hirtelen tálba szedjük, és kimossuk a serpenyőt. Újra vaj, mehet a máj. Bors mehet neki, só még nem. Mikor ez is elfőtte a levét, mehet rá egy kis só, petrezselyem, majoránna, majd egy perc múlva a tejföl. Amikor a tejföl felvette a máj színét, mehet vissza bele a gomba, keverjük egyenletesre. Ekkorra már jó esetben kiázott a zsemle – ha nem, akkor nem volt száraz. Kinyomkodjuk, és ez is mehet bele. Sózzuk az egyveleget, és lassú tűzön homogénre kavargatjuk. Levesszük a lángról, és figyelmünket a csirke felé fordítjuk. A bőrt finoman feltépjük – benyúlva alá, lassan, kecsesen, mert ha elszakad, akkor fakk. Különösen nagy figyelmet fordítunk a comb és mell környékére. Mikor fellazítottuk a bőrt, besózzuk és borsozzuk alatta, majd bucira töltjük a töltelékkel mindenütt, és jól megpakoljuk a néhai belsőségek helyét is (gyk: a s*ggén keresztül megtöltjük). Ekkor jöhet a fércmunka – ügyesen bevarrjuk a nyaknál és a püspökfalatnál a pipi bőrét, nehogy a finom gőzök vagy a töltelék idejekorán távozzanak. Ezekkel meglévén tűzálló tálba helyezzük – a hátára fektetve – és lefedjük. Itt még nem baj, ha szuszakolni kell, hogy beférjen, csak az számít, hogy rendesen fedve legyen, tudjon nyugodtan párolódni. Ha alufóliás letakarás mellett döntünk, vigyázzunk, ne érjen a bőrhöz az alufólia, mert könnyen oda/beleég, aztán majd nem érti a kedves júzer, mitől lett 45 éves korára Alzheimer kórja. Bedobjuk egy 200 fokos sütőbe, és 45 percig hagyjuk, had melegedjen – jénai vagy cserép esetén ez az időtartam egy-másfél órára nő. Miután ezzel megvagyunk, a maradék tölteléket felkeverjük két-három tojással, majd őzgerincbe töltjük, és behajítjuk a sütő aljára – kb 25-30 perc kell neki. Most van bő két óránk elkészíteni a köretet. Én fahéjas cukorborsó főzeléket ajánlok – természetesen rántás nélkülit – de igazából annyi idő van a pipi elkészültéig, hogy akár télapóformára faragott tepsis burgonya is belefér cukormázas díszítéssel. Mikor visszatértünk a sütőhöz, ahol a pipi már megpárolódott, egy határozott mozdulattal tepsire dobjuk, majd visszahajítjuk a sütőbe – ne felülre, mert megég, és akkor tuti az agyérgörcs. Innentől számítva 20 percenként átkenjük a mellét és a combokat késhegyre szúrt vajjal (a végén már úgyis 5 percenként fogod kenegetni), de nem szellőztetjük sokat a tűzteret, mert sose lesz kész. Akkor jó, mikor a színe már bronz, a bőr ropis és a varrás mentén bekíszricsárdszosodik. Eszünkbe ne jusson a lábánál vagy a szárnyánál fogva megpróbálni kiemelni a tepsiből a tálalóedényre, mert nincs hülyébb látvány egy két kiszakadt szárnyba/combba kapaszkodó szakácsnál, amint a földön szétfröcskölt töltelék közepén pihenő sültcsirke-torzót bámulja könnyes szemekkel. Egészségetekre. (varratot tálalás előtt érdemes kiszedni)

És íme egy kis tálalási étvágycsináló:

Töltött csirke fahéjas borsófőzelékkel

Töltött csirke fahéjas borsófőzelékkel

 

 

 

 

 

Comments

comments