Borjústeak boronatárcsán hagymalekvárral

Borjústeak boronatárcsán hagymalekvárral

Borjústeak boronatárcsán hagymalekvárral

Hozzávalók

  • 3 kiló borjú fehérpecsenye
  • 1.5 kiló lilahagyma
  • 15 deka aszalt cseresznye vagy meggy
  • 15 deka mazsola
  • Cukor, só, bors, fahéj, szegfűbors
  • 1 üveg édes vörösbor
  • Olaj vagy zsír

Elmegyünk a henteshez egy szép nyári hajnalon – nem cora, madaras teszkó, lázár fivérek vegyesboltja, hanem HENTES – és veszünk némi borjú fehérpecsenyét. Egy emberre olyan fél kiló színhússal számoljunk – már ha rendes emberről beszélünk, nálunk még a gyerek is betermel annyit. A szerzeménnyel battyogjunk át a piacra, és vegyünk meg a lilahagymát, no meg az aszalt dolgokat. Tegyünk mindent szépen a hűtőbe, majd b*sszunk be úgy istenesen. Másnap indítsunk egy laza sör-jéger kombóval és aprítsuk fel a hagymát. Ne nagyon apróra, hanem olyan méretesebb kockákra (6-8 vágás) vagy karikákra. Zsiradékban tegyünk fel némi cukrot pirulni, karamellizálódni. Mikor már szép a színe, dobjuk hozzá az aszalt cuccokat és a hagymát, fűszerezzük fahéjjal és szegfűborssal, majd öntsük nyakon némi borral és fedjük le, had rotyogjon kis lángon. Most van három óránk, hogy kiheverjük a tegnap estét, használjuk ki. Mikor már szép barna, lekvárszerű a hagyma, kapjuk le a fedőt, és hagyjuk elfőni a levét. Vigyázzunk, nehogy leégjen. Közben gyújtsunk alá rendesen a boronatárcsának, és szeleteljünk fel a husit. Sózzuk-borsozzuk két oldalán, és hirtelen dobjuk a forró tárcsára – 5-8 perc alatt sül készre. Ha ennyi nem elég, vagy a tárcsa nem elég meleg, vagy a hús túl vastag, vagy szenesre sütve szereted a sztéket. Mindegyik gáz, de leginkább az utóbbi, mert azon már nem lehet segíteni. Ajánlok hozzá még Jack Daniels szószt, hideg búzasört és kohiba szivart.

 

Comments

comments