Augusztusi Bogyiszlói Lecsó

A bogyisz utolsó fázisa

A bogyisz utolsó fázisa

Hozzávalók:

  • 4 kiló bogyiszlói paprika
  • 2.5 kiló paradicsom
  • 1.2 kiló vöröshagyma
  • 25 deka mangalica szalonna – nyers
  • 25 deka füstölt kolozsvári
  • 1 pár lángolt kolbász
  • Kalocsai fűszerpaprika, só, színes bors

Figyelem, előre szólok, ez az étel brutálisan csípős, girnyóbb belet nagyobb lendületből csavarja ki, mint kezdő patológus a paraffinos szivacsot. Bogrács alá tegyünk emberes parazsat, és kezdjük is el egy jó pörköltalappal – zsírszalonnát apróra kockázzuk, és a szintén kockázott hagymával együtt feldobjuk közepes láng fölé. A paradicsom felét felkockázzuk és félrerakjuk. Kolozsvárit kockára, kolbászt karikára, had pihenjenek. Amikor már a hadzsma sárgul, tekintete üveges, hirtelen megkínáljuk a felkockázott paradicsommal és kolozsvárival. Sózzuk, borsozzuk bőkezűen, fedőt neki (ha van), had eressze a levét. Most elkezdhetjük a paprikát – zöldjét tépni, és csumástól karikázni – fél-egycentis karikákra meg is felel. Szembe, orrba, nyálkahártyára nem nyúlunk, csak alapos lúgos kézmosás után, mert besza-behu. Ha végeztünk a paprikával, jöhet a maradék paradicsom – közben figyeljük a pörköltalapot, ha a paradicsom elfőtte a levét, mehet bele a kolbász, elkever, és egy percre rá borítsuk nyakon a paprikával. Mikor a paprika cseppet megeresztette magát, kínáljuk hókon a paradicsommal és bőségesen Kalocsaival – megérdemli. Ha már van leve, keverjük meg, sózzuk, és hagyjuk nyugalomban rotyogni – akkor jó, amikor még a paprika húsos, de a lé már fedi. Vekniben parasztkenyeret szelünk – bőven, fogyni fog – és aljas mosollyal az orrunk alatt bő kanállal szedünk az összes áldozatnak. Jó étvágyat.

UI: Ha kevéssé kannibál lecsót szeretnénk, korai bogyiszból csináljuk (július eleje), annak még csekély az ereje, de már megvan a zamata.

Lecsó Tálalva

Lecsó Tálalva

Comments

comments