Currys-citromos Vega-Wok csirkéből és thai zöldségekből

Az igazi vega-wok

Az igazi vega-wok

Hozzávalók

  • 2 zacskó thai wok zöldség (konzervből is csinálhatod, sőt, a piacon is bevásárolhatsz hozzá, majd meséld el milyen volt)
  • 1.5 kiló csontos csirke felső comb (csontozottan 1 kiló)
  • 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
  • Vaj
  • 2 citrom, 1 narancs
  • Curry, zöldbors, só

Előkészítésként filézzük ki a combot – elméletileg 3 vágás és egy húzásból megvan, de gyakorlatilag Te sem vagy hentes, Én sem, úgyhogy nyugodtan lehet b*lfaszkodni. Szóval faragjuk le a csirkecombokat a csontról – az se baj, ha apró darabokban jön le, ugyanis a második lépés rágható, apró kis cafatokra vagdosni. Figyelem, húst nem vágunk recés késsel, azért a 19ik század végén még bitófa járt. Nyúzzuk le a hagymákat, a vöröset vágjuk négy hasábba és szedjük rétegeire, a fokhagymát apróra metéljük. Nagyon apróra. A citromok és a narancs héját lereszeljük, majd kettévágjuk őket. Vajat dobunk a wokba, kikenjük vele, és mehet bele a csikken, rá a fokhagyma. Mikor elkezd fehéredni, mehet neki só, fennkölten megszórjuk – ez csak azért maradt benne, mert le kellett ellenőriznem a helyesírását, nem gyakran használom a kifejezést – a lereszelt héjakkal és zöldborssal meg curryvel. Ne sajnáljuk, de azért ne szaladjon el a ló. Pirítsuk le a húst, amíg nagyon enyhén színt nem kap, és át nem fehéredik, majd szedjük tálba. Mehet a helyére a hagyma, pár percig érleljük, ha kell, pótoljuk a vajat, le ne égjen az értékes esszencia. Ezután mehet rá a zöldség, arra só és curry. Kevergessük, csavarjuk rá a citromokat és a narancsot és forgassuk, míg meg nem rogynak, de figyeljünk rá, hogy szottyosra ne főzzük, ha nem ropog a zöldség, akkor b*szhassuk. Ha pont jó, keverjük bele a húst, zárjuk el a gázt és hagyjuk pár percig pihenni – ha lehet, fedő alatt. Ezután tálaljuk a halvérű, vega népségnek és magunk is lakomázzunk belőle úgy ímmel-ámmal. Étvágy ;)

Comments

comments