Vaníliás-Gombás Csirkeragu

Vaníliás Gombás Csirkeragu

Vaníliás Gombás Csirkeragu

Hozzávalók:

  • 80 deka csirke felső comb (csontosan, csont nélkül fél kiló)
  • 50 deka gomba
  • 3 rúd Bourbon vanília
  • 5 deci 10% vagy 12%-os főzőtejszín
  • 5 deci 20% vagy 18%-os főzőtejszín
  • 50 deka Kagyló vagy szarv tészta, a lényeg hogy nagy legyen az öble
  • Só, bors, Major Anna, Bourbon vaníliás cukorból egy tasak
  • Olívaolaj

Egy borongós nyári délután volt, amikor otthon ültem, és a fűszerritkaságaim válogatása közben eszembe jutott a “Marseille-i Fűszeres” című, több Cannes-i jelölést is nyert művészfilm, ahol a főhős vaníliás… – Na nem, ez nem az az oldal, itt nincs kulináris kozmopolita kalandozás, sem féloldalas pátoszömlengés arról, hogy miként sikerült zombiból tudatra ébredve megalkotni az ételremeket. Nincs semmiféle gasztroblogger agyf*sz, töltelékszöveg hogy Jamie Oliver lefordított receptje előtt kitöltsük a helyet – de egyet elárulok, a szomjúság nem gyötört, mikor ez az ötlet beugrott.

Öntsük a 10-12% tejszínt kis tálba és tegyük alacsony lángra, majd essünk neki a vaníliának. Feldaraboljuk a rudakat 3 részre, majd hosszában két-három szeletre nyessük a rúdrészleteket és a tejszínbe szórjuk. Figyelem, ha a vanília bele (fekete mikrokaviár) elkenődne a vágódeszkán vagy a késen, gondoskodjunk a tejszínbe juttatásáról. Fedjük le, és kis lángon hagyjuk rotyogni, néha kavarjuk, nehogy felfölösödjön.

Szóval ha a vaníliával megvagyunk, megfogjuk a döglött jószág lábait, és kicsontozás – erre majd egy külön adást szánok, addig farigcsálás és jutyúb – közben végiggondoljuk, hogy ehhez bizony lemészároltak 3 csirkét, hacsak nem valami különösen beteg, perverz állat kertjében éppen 6 féllábú csirke botladozik. Miután a porcokat és egyéb bennfelejtett, nemkívánatos részeket eltávolítottuk, felmetéljük apró, tésztába való darabokra és félrerakjuk. Jöhet a gomba, amit gombára vágunk – azaz felszeleteljük vékonyan, miután félbe nyestük a láb közepénél. Kevés olajon lepirítjuk a gombát – levet ereszt, majd elfövi – közben kevés só, vaníliás cukor fele, bors és majoránna megy rá fűszernek. Tányérra félrerakjuk, tejszínt megkavarjuk, mert ide látom, hogy csomósodik a teteje – no meg a vaníliás cukor másik fele is pont elfér benne. Itt fontos megjegyeznem, hogy azért Bourbon vaníliás cukor, mert egy gusztustalan elitista g*ci vagyok – és persze mert a sima vaníliás cukor soha nem látott, csak aromát, és még abból is csak silányat. Tehát ne spóroljunk, alapanyagon meg főleg ne, mert még így is egy éttermi ár töredékéről beszélünk. Nagyjából ezidőtájt mehet fel a tésztának a víz, idő míg felforr (bele só és olívaolaj). Jöhet a hús, serpenyőbe kevés olaj, és annyi marék nyesedék, amennyit meg lehet pirítani – fontos, hogy a serpenyő ne legyen dugig, mert nem szeretnénk, hogy főjön a saját levében. Só-bors mehet rá, és pár percig nagy lángon pörgessük, amíg színt nem kap. Nem kell félni, ez comb, szaftos marad belül. Amikor az utolsó kört is megpirítottuk, öntsük össze a húst a gombával, a rudakat krumplitörővel nyomogassuk ki a tejszínben, majd távolítsuk el őket, és öntsük nyakon a gombás husit a vaníliás tejszínnel. Kevergessük szépen, és lassan adagoljuk hozzá a 18-20%os főzőtejszínt is, miközben már a harmadik kezünkkel betettük a tésztát és beállítottuk a csipogót 8 percre, nehogy rommá főjön. Ha a tészta elkészült, leszűrjük, majd kis lángon nyakoncsapjuk a szósszal, és addig kevergetjük, míg meg nem unjuk. Tányéron tálaljuk, mellé villát és/vagy igény szerint kanalat szolgálunk föl.

Comments

comments