Lekváros csülök gombás vadrizzsel

Lekváros csülök gombás vadrízzsel

**A csomag kandallót nem tartalmaz

Hozzávalók

  • Egy méretes nyers bőrös csülök (csontos vagy csontozatlan)
  • Fél kiló barna csiperke vagy portobello gomba
  • Egy üveg áfonya vagy bármilyen folyós állagú lekvár – semmiképp nem dzsem
  • Fél kiló vadrizs
  • Egy fej vöröshagyma
  • Két gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • Römertopf vagy tepshee

Ez egy igazi ínyenc falat, a kalóriák cadillac-je, döglött disznó combja zsírjára sütve, cukorban érlelt gyümölccsel megkenve.

Keressük fel miszter hentest, és szerezzük be a csülköt. Csontozottan olyan egy kiló körül az ideális, csontozatlanul 30 dekával több. A csülkön lévő bélyegzőt nem kell kivágni – ki lehet, de minek –, ha maradt rajta szőr, azt leperzselhetjük. Ha minden megvan, indulhat a tűzijáték. Römertopfot áztassuk be, a csülköt pedig jó vastagon sózzuk/borsozzuk meg mindenütt. A két gerezd fokhagymát applikáljuk bele, és fektessük a cserép aljára – Ő most mehet is egy bő másfél órára a sütőbe, akkor lesz jó, ha a villa beleszalad, mint kés a vajba. Ez alatt szépen felchoppoljuk a hadzsmát meg a gombát, serpenyőben olajat hevítünk, azon üvegesre pároljuk a hagymát, majd megkínáljuk a gombával. Só-bors megy rá ízesítésnek, alaposan megfonnyasztjuk, és összekeverjük az időközben bő vízben megfőzött vadrizzsel. Figyeljünk oda, mert ez nem lesz olyan puha, mint a fehér rizs. Ha a csülök már megpuhult a saját gőzében, lekapjuk a cserép fedelét, és ropogósra pirítjuk a bőrt. Ha ez is kész, kivesszük a csüllentőt, kicsontozzuk, feldaraboljuk és szétterítjük a römertopf alján. A disszektált sült röfit eztán nyakon öntjük a lekvárral – mindenhova jusson, az egyenletes lekváreloszlás az étel és a kényszerzubbony kulcsa – és visszadobjuk 15 percre a sütőbe. Tálaláskor keveset szedjünk, mert tölt, mint Freeman pénteken, és még a végén az evés az ivás rovására megy.

Comments

comments