Zacskóban sült hekk spenóttal

Zacskóban sült hekk spenóttal

Zacskóban sült hekk spenóttal

Hozzávalók

  • 3 hekk törzs
  • Némi vaj
  • 2.5 kiló spenótlevél
  • 2 deci 20%-os tejszín
  • 5 deci 10%-os tejszín
  • Némi zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Sütőzacskó
  • Pirospaprika, só, bors, rozmaring, szegfűbors, szerecsendió

A hal az ember legősibb ellensége. Moby Dick, A Cápa, Piranhák simán és 3d-ben, és még Jónás is egy cet gyomrában tért meg a kaotikus hitre. Willy-t se szabadították volna ki, hogy ha kisgyerek látta volna, hogy tép szét reggelire egy újszülött bálna bébit a kardszárnyú delfin.

Tudom, tudom, a cet nem hal, de tekintsünk el a szőrszálb*szogatástól, a lényegen nem változtat. Szóval elmegyünk a halashoz, és veszünk halott halat. Fontos, hogy halott legyen – tehát ne legyen feje, és legyen hideg kívül-belül. Amennyiben mégis az élő jószág mellett döntenénk, tudnunk kell, hogy a hal a pszichológiai hadviselés és az álcázás mestere, és nem lehet konvenciózus módszerekkel hidegre tenni. No de térjünk vissza a kevésbe beteg, „megvettem a 3 méretes hekk törzset” vonalhoz. A törzseket megtisztítjuk – hasáról-hátáról éles pengével eltávolítjuk az úszóit, farok úszóját egy határozott mozdulattal lenyessük, a halat gerincre merőlegesen beirdaljuk. Fűszerőrleményt készítünk sóból-borsból-szegfűborsból és pirospaprikából, majd ezzel alaposan bedörzsöljük a fish-t, jusson az irdalásba is bőven. Zacskó alján eloszlatjuk a törzseket – érdemes XXL-est venni, hogy kényelmesen elférjenek – lehetőleg úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Megkínáljuk őket egy-egy gyűszűnyi vajjal, amibe beletűrünk fél-fél fej fokhagymát, hogy sütés során szépen kioldódjon a zamat és mellédobunk egy szál rozmaringot. Kiszuszakoljuk a zacseszból levegőt, majd lezárjuk. Lehetőleg fölül húzzuk rá a bekötőt, hogy legyen helye felfújódni a sütőben, mert különben jöhet a hideg zsíroldó és a teleszájas anyázás. Most tegyük a halat félre, és essünk neki a spenótnak.

A hagymát megnyúzzuk, apróra kockázzuk, vajon elkezdjük opálosítani. A már megmosott spenótleveleket (rendesen, mert csikorgatós lesz) leaprítjuk csíkra, a maradék fokhagymát pedig apróra kaszaboljuk. Mikor a hagyma megfonnyadt, rádobjuk a fokhagymát, egy forgatás után pedig a spenótot. Némi borssal, sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Mikor szépen összeesett, és kiadta a színét a hagymának, levesszük a lángot és megöntözzük a kétféle tejszínnel. Némi zsemlemorzsával állítjuk be a végleges sűrűségét, amit finoman, szitálva adagolunk hozzá folyamatos kevergetés mellett. Mivel lisztet nem teszünk bele, nem kell félni, hogy holnapra megköt a cucc – alig valamivel lesz sűrűbb a fortyogó állapotnál.

A zacskót – benne a döglött haltörzsekkel – tepsire vagy rácsra rakjuk, befűtünk neki 220 fokon, és hagyjuk, hogy kb. fél óra alatt készre süljön – ha szép bronz, és az irdalásnál szétnyílt, akkor jó. Gerincéről könnyen fejthető, szálkátlan húsú úszó dög ez, tálaljuk egészben, igény esetén öntözzük szaftjával.

 

Comments

comments