Spenótos-kéksajtos penne

Spenótos-Kéksajtos Penne

Spenótos-Kéksajtos Penne

Hozzávalók:

  • 0,5 kiló penne vagy egyéb tészta
  • 15 deka Saint Agur vagy egyéb kékpenészes sajt
  • 1 kiló friss vagy 80 deka fagyasztott, leveles spenót
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 deci 18%-os tejszín
  • Némi olaj
  • Só, fehér bors

Ha Popeye szerette volna a kéksajtot, ebből bizony impotensre zabálta volna magát. Egyszerű, vega kajáról lesz szó, csupa olyan dologból, amitől a gyerekek sikítva menekülnek – nem baj, több marad nekünk. Tegyük föl, hogy sikerült minden földi jót beszerezni és felkötöttük a kötényt a nyakunkba.

A hagymát pucoljuk, felezzük és karikázzuk – vaskosabb karikákra. Csutka – értsd: nagy – lángon, közepes mennyiségű olajon – értsd: ne tocsogjon, de ne is feketedjen – barnára pirítjuk a hagymát. Érdemes kis sóval meghinteni, úgy hamarabb kidobja a levét. Haladó felhasználók a hagyma pirítása közben felkaszabolhatják a spenótot: először csíkokra, majd fél centis darabokra; amennyiben fagyasztott a spenót, ne hagyjuk kiengedni, könnyebb fagyva szeletelni. A spenóttal együtt a fokhagymát is felapríthatjuk, és ha még mindig nem égett oda a hagymánk, akkor had szóljon – mehet rá a fokhagyma, spenót, só, bors. Fedő alatt pároljuk, míg a spenót ki nem adja az ízét és háromnegyedére esik össze – ezen a ponton láng mehet takarékra, mutassuk be a tejszínt és morzsoljuk bele a sajtot is. Hagyjuk, had rotyogjanak össze az ízek, olvadjon el a sajt. A tésztát bő, sós vízben főzzük, szűrőben csepegtetjük, és a szósszal melegen keverjük. Tányérban tálaljuk, mellé pohárban vizet szolgálunk fel.

Comments

comments