Töltött Kacsakabát petrezselymes újburgonyával

Töltött Kacsakabát petrezselymes újburgonyával

Töltött Kacsakabát petrezselymes újburgonyával

Hozzávalók:

  • 1 pecsenye kacsa, egész
  • 3 fej vöröshagyma
  • 70 deka gomba
  • 70 deka csirkemáj
  • 1 bő marék fehér mazsola
  • 10 deka vaj
  • Másfél kiló újburgonya (vagy parázs)
  • 3 csokor petrezselyem zöldje
  • Römertopf vagy hőálló tál fedővel
  • Só, bors

Az állatok szakrális legyilkolása és testidegen anyagokkal történő megtöltése egyaránt érdekli a taxidermia és a kulináris élvezetek rajongóit, bár ez utóbbi kétség kívül szélesebb körben elfogadott, populárisabb műfaj. Nem arra kívánok célozni, hogy aki a kedvenc, eltávozott háziállatát kitömve tárolja a nappalijában, azzal valami komoly mentális probléma van, pedig de.

Az koncepció nem saját, ez a kedves francia séf adta az ötletet hozzá, aki már nem az első pipijét vetkőzteti le. A videón csirkét fordít ki az úriember, de ez a módszer könnyen applikálható át bármilyen más szárnyasra – esetünkben egy idejekorán legyilkolt kacsára. Legyen beszerzőkörutunk első pontja a jószág. Alkatrészekből nem jó, lehetőleg egészben jussunk hozzá a karosszériához, de legyen kipakolva a motortér és lecsiszolva a fényezés, mert tollfosztás után egy rossz mozdulattal epehólyagot durrantani bizony értékes szavakkal bővítheti az ember szókincsét. A kacsánkról segítsük le a kabátot a videón látható módszerrel – a lábak eltörése kicsit keményebb koppintást igényel, és a szárny-nyalókákat is nyugodtan hanyagolni lehet, mehet minden maradék a levesbe.

Miután a kacsadzsekit sikeresen kifektettük, néhány bemetszéssel elegyengetjük a mellehúsát, hogy megfelelő felületet adjon a tölteléknek.

A töltelékhez felkockázzuk a három fej hagymát, némi olajon megkapatjuk és nyakon csapjuk a nagy lyukon reszelt gombával és a mazsolával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A májat apróra metéljük, majd ha a gomba rendesen megrogyott, rádobjuk, elkeverjük és lekapjuk a lángról – majd készre sül a kacsában, ha itt hagyjuk dinsztelődni, akkor kidobja a levét, és száraz lesz a töltelék.

A burgonyát először finoman ledörzsöljük, majd némi vízzel feltesszük rotyogni – nem forraljuk soká, csak éppen annyira, hogy a villa beszaladjon a felszínébe, mert széttörik a pirításnál. Mikor megvan, leszűrjük, a nagyobb darabokat felezzük, és az egészet odatesszük pirulni a vajon. Sózzuk, kevergetjük, megkapatjuk, ha színe van, megszórjuk az aprított petrussal, kevergetjük, elzárjuk, kóstoljuk, kész.

A kacsát lesózzuk, borsozzuk, megpakoljuk a töltelékkel – ne legyünk mohók, ha túlrakjuk, nem lehet majd becsukni az ajtót, és besüvít a menetszél. Ez után jön a legjobb rész – a kötözés. Itt külön ki kell térjek a madzag minőségének fontosságára – ne próbáljunk a kerti spárga, OBI/Praktiker-ben kapható madzag segítségével kötözni, ezek ugyanis vagy műanyagból készültek, vagy műanyag köpenyellésűek, és 200 fokon jelentős minőségbeli romlást képesek okozni a nem kevés fáradtsággal előkészített ételünkben. Ha párunk szobahőmérsékleten köt, az egyszerű pamut kötőfonál lesz a mi barátunk – ha nem vagyunk biztosak a kötözőnk anyagában, ajánlom az elősütést. Kialakulóban lévő vagy bimbódzó párkapcsolat esetén mindenképp kérjük a másik fél segítségét a bondázs felhelyezésében, amennyiben a mozdulatok és hurkolások során jelentős gyakorlati tapasztalatot vélünk felfedezni, máris megúsztunk egy kínos kérdést, avagy szituációt. Ha nincs kötél, vagy kötögessen Mari néni a szabadnapján, akkor sem lesz baj, a kacsának már úgy is tökmindegy. A meggyalázott jószágot behelyezzük a römerbe – amit ugye jó előre beáztattunk – a maradék tölteléket köré stócoljuk, majd betoljuk a sütőbe. Fokozatosan emeljük a hőt kb 35 perc alatt 220 fokra, majd ezen a hőmérsékleten 50 percig lefedve rotyogtatjuk. 50 perc után eltávolítjuk a fedőt, és zsírjával öntözve készre sütjük. Ez a kacsa méretétől és a sütőtől függően 30-50 perc közötti időintervallumot jelent, 8-10 percenként öntözzük. Extra töltelékkel és Bilagittal tálaljuk – akkor jó, ha szaftos a hús, és hányásig eteti magát.

A sütés folyamata képekben dokumentálva:

A kacsakabát

A kacsakabát

A kacsakabát töltés közben

A kacsakabát töltés közben

A bondázs

A bondázs

A kabát készen

A kabát készen

 

Comments

comments