Csirkeszárny-nyalóka aprógombás rizzsel

Csirkeszárny-nyalóka aprógombás rizzsel

Csirkeszárny-nyalóka aprógombás rizzsel

Hozzávalók:

  • N darab csirke szárny (egy szárnyból két nyalóka jön ki)
  • 0.5 kiló apró gomba (Nameko)
  • 375 gramm hosszúszemű, előgőzölt rizs
  • 3 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, bors
  • Bazsalikomos Pesto mártogatónak

Végre egy olyan kaja, amit gasztrsznob vendégek fogadására is el lehet készíteni – konferálásként mondjuk, hogy a főétel japánfürj-comb rántva, és grimaszba forduló mosollyal szemléljük, ahogy a helyzet magától eszkalálódik…

Alapanyagaink egy átlagos bevásárlás során könnyedén beszerezhetőek – ez a Nameko gombára nem teljesen igaz, de mivel Ázsia csiperkéjéről van szó, valamelyik nagyobb áruházlánc mirelit részlegén biztos megtalálható. A nyalóka elkészítése nem triviális, de aki figyelt a kacsakabátos oktatóvideóra, annak már az alapok ismerősek lehetnek. Az alábbi videó megmutatja, hogy a szárnyat miként kell disszektálni és a húsos részét önmagára visszafordítani. Amennyiben ez sikeresen megtörtént, a megmaradt, húsos szárnydarabot a már ismerős technikát utilizálva fogjuk kifordítani, de előbb ejtünk néhány bemetszést a soványabb felénél csontra merőlegesen. Ha nem sikerül kézzel, segíthetünk késsel is a felfejtésben, de vigyázzunk, nehogy túlcibáljuk, mert akkor húsgombóc lesz és nem nyalóka. Sózzuk, panírozzuk, bő olajban vagy fritőzben kisütjük. Ha szeretnénk feldobni a panír ízélményét, a tojásba tehetünk fokhagyma-sót és zöldfűszereket, a zsemlemorzsa helyett használhatunk gabonapelyhet vagy összetört chipset. Sőt, akár jaguárszőrkorpában is meghempergethetjük, ez már tényleg csak ízlés dolga.

A gombás rizs elkészítéséhez a hagymát felkarikázzuk, bő olajon, nagy lángon megkapatjuk, majd közepes lángon hagyjuk szottyosodni, amíg aranysárga nem lesz. Ekkor hozzáadjuk az aprógombát, sózzuk, borsozzuk, készre főzzük. A Nameko-nak nem kell sok, éppen hogy kidobja a levét, és már jó is. A készre főzött előgőzőlt rízst elkeverjük vele és hagyjuk összeállni.

Herélt teve kivájt púpján leheletnyi kéretlen jó tanáccsal és bazsalikomos Pestoval tálaljuk.

Csirkeszárny-nyalóka tálalva

Csirkeszárny-nyalóka tálalva

Comments

comments