Káposztán sült libacomb rizses spenóttal

Káposztán sült libacomb rizses spenóttal

Káposztán sült libacomb rizses spenóttal

Hozzávalók

  • 4 Libacomb
  • 1.2 kiló savanyú káposzta
  • 375 gramm előgőzölt, hosszúszemű rizs
  • 1 kiló spenót (friss vagy mirelit, semmiképp nem püré)
  • 3 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 narancs
  • Só, bors, szerecsendió

A többség a francia konyhát preferálja a némettel szemben, ennek főként az az oka, hogy a népesség igen jelentős része divatmajom és halvány segéd fogalma sincs sem a német sem a francia kulináris különlegességekről. Soha nem enne meg egy rokforttal besütött csigát, az olyan ordenáré dolgokat, mint mondjuk a rare-re sütött Anduliette heves öklendezések közepette sem tudná legyűrni a torkán.

Pedig a sauerkraut finom. Fontosnak tartom előre bocsájtani, hogy hiába szárnyas, hiába savanyú káposzta, antioxidáns, satöbbi, ettől a kajától sem fogsz lefogyni, sőt, a rendes fejadag úgy térdre kényszerít, hogy azt kívánod majd, bárcsak Scotty át tudna sugározni a kanapéra. Az alapanyagok beszerzésénél érdemes odafigyelni, hogy ne püré spenótot vegyünk, mert különben hitvány állaga lesz a köretnek. Liba helyett a nemesi származásúak használhatnak kacsát is, az elkészítés módja azonos.

Mindenek előtt szükségünk lesz egy magas falú tepsire, ami lefedhető vagy rendelkezik fedővel. Ágyazzunk meg a libus combjainak a savanyú káposztával – kimoshatjuk a káposztát előtte, Én nem szoktam. A combokról eltávolítjuk a maradék tollat, amit az igénytelen fosztó rajtahagyott, sózzuk, a bőrtelen részét borsozzuk, és elhelyezzük őket a tepsiben – lehetőleg egyenletesen oszoljanak el, és ne érjenek egymáshoz. A két narancsot cikkekre vágjuk – nem kell megpucolni – és elhelyezzük őket a combok körül úgy, hogy a húsuk érintkezzen a káposztával. A tepsit lefedjük, 180 fokos sütőbe tesszük két órára, és hozzáfogunk a köret elkészítéséhez. A rizst feltesszük bő, sós vízben, a spenótot felaprózzuk – ha mirelit, akkor még fagyottan tegyük, sokkal kényelmesebb. A három hagymát felkarikázzuk – fél karikákra jó, ne szívassuk magunkat fölöslegesen – bő zsíron, magas hőfokon megkapatjuk, majd középlángon szottyosítjuk. Mikor a hagyma kész, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, keverünk rajta egyet és nyakon csapjuk a spenóttal. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, folyamatos kavargatás mellett kidobatjuk és elfőzzük a levét – ha kész, mehet bele az időközben megfőtt rizs, elkever, félrerak. Amennyiben már letelt a másfél óra – azaz indokolatlanul sok időbe telt a köret elkészítése – kicsit szégyelljük el magunkat és örüljünk, hogy nem ebből kell megélnünk. Vegyük ki a tepsit a sütőből és távolítsuk el a fedőt/alufóliát – próbáljuk leküzdeni a kíváncsiságunkat, és semmiképp ne hajoljunk a tepsi fölé a mozdulatsor végrehajtása közben, mert bár a kicsapó gőz elképesztő illatorgiát tartogat, másodfokú égéssel az arcunkon nem fogjuk tudni őszintén értékelni. A combok mostanra szépen felgőzölődtek, a bőr elkezd visszahúzódni, a bokák film noiré-t idézve kivillannak, nincs is más hátra, mint készre sütni őket. Tegyük vissza hát a sütőbe – időnként a saját levével átkenhetjük, hogy szép egyenletes színe legyen – és rendszeres inspekciókkal süssük készre 220 fokon. Ez sütőtől, combtól függően 30-40 percig is eltarthat, érdemes 8-10 percenként rápillantani és kenni. A narancs héja könnyen megéghet, de nyugtasson a tudat, hogy amúgy is borzasztó íze van a káposztától, tehát nem vesztünk vele sokat.

Tálaláskor a combhoz tartozó káposzta szekciót is szedjük mellé – igen, tocsog a libazsírban, ez nem a kib*szott ápdét pékség – kevésbé kedves vendégeknek pedig mindenképp tegyünk egy narancsot is a tányérjára.

Comments

comments