Ropogós bébi-tintahal majonézes burgonyasalátával

Ropogós bébi-tintahal majonézes burgonyasalátával

Ropogós bébi-tintahal majonézes burgonyasalátával

Hozzávalók:

 • 0.5 kiló bébi tintahal
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 10 fej salátaburgonya
 • Mogyoró vagy napraforgó olaj a sütéshez
 • 3 fej lilahagyma
 • 0.5 fej citrom

A majonézhez:

 • 8 tojás
 • 3 deci napraforgó olaj
 • 0.5 deci Oliva olaj
 • Cseppnyi Borecet
 • Fél citrom leve
 • 3 evőkanál mustár
 • Só, fehérbors, cukor

A magyar gasztro-szubkultúra habzó szájjal rántja elő a cvikkert a mellényzsebből és húzza elő a nemesi kutyabőrt a komód mélyéről, ha a majonéz szóba jön. Olyan ez, mint a Duna pest és Buda közt, elválasztja az elitet a munkásosztálytól, a gasztro-értelmiségit a mekis-proletártól, demarkációs vonal ez a gourmand és a gourmet közt, melyet csak akkor léphetsz át, ha nyilvánosan szembeköpöd saját magad.

Mert ugye a ma aktív, főzni kezdő korosztály java életében először bizony a nagyüzemi majonézzel találkozott, bolti/hidegkonyhás burgonyasalátával merült bele a kulináris élvezetekbe – és ezzel nincs is semmi baj, aki nem akar alkargörcsöt kapni, vagy egy egyszerű, gyors kajára vágyik gasztrohipokrita fellengzősség nélkül, az nyugodtan megveheti a boltban a majonézt ehhez az ételhez is. Persze, az tele van mindenféle emulgálószerrel és egyéb üzemi praktikákkal, de a mi generációnk olyan gyümölcsaromás gumicukrokon nőtt fel, aminek több köze van az újrahasznosított műanyag kukászsákhoz, mint bármilyen, emberi fogyasztásra alkalmas táplálékhoz.

Nos, kezdjük az alapanyagok beszerzésével, itt van rögtön ez a bébi tintahal, avagy kalamári, törpeszépia, ahogy tetszik. Beszerezhetjük a keddi budaörsi “halpiacon”, nagyobb áruházláncok mirelit osztályán, és ha van, akkor ugyanitt, a halas pultban frissen, jégről. Fontos, hogy halott legyen, mert ötletem sincs, hogy hogyan lehet megölni egy ilyen kis rohadékot. Minden egyéb könnyen beszerezhető, a tojásnál érdemes figyelni arra, hogy friss legyen, mert nyersen fogjuk felhasználni. Ha nincs kifejezetten saláta burgonya, vagy lövésünk sincs mi az, akkor vegyünk a sárgábbikból, ha az sincs, akkor meg tökmindegy, vegyünk olyat, ami van – a krumpliért nem érdemes bejárni a várost. A 10 fej megközelítőleg 1.5-.1.8 kiló.

A bébi tintahal elkészítése nem nagy ördöngösség, mindössze el kell távolítani belőle a szépiacsontnak nevezett vázát, melyet az úszólebeny hátoldalán találunk. Ez a tündéri képződmény a lebeny aljáról és tetejéről is elérhető egy-egy, műanyag szerű, tüskés kinövést megragadva, ami kiáll a testből. Mivel a szépiacsont nagy valószínűséggel törött, szükségünk is lesz mindkét végére. A fiatal tintahalban ennek még perverz, áttetsző színe van, noha mész alapú képződmény, ami a jószág úszását és stabilitását hivatott szolgálni – és még ki tudja mit. Ne lazáskodjuk el, szedjük ki belőle, mert utána lehet majd a fogak közül kihúzni, ami nem segít az íz-élmény átélésében. Tehát szedjük ki a szépiacsontot, daraboljuk apróra a fokhagymákat és tömjünk bele egy-egy darabkát az úszólebenybe. Kicsi sóval hintsük meg őket, és tegyük konyhai itatósra száradni, hogy ne pattogjon annyira az olaj (fritusok előnyben).

Amíg a kalamárik sorsuk bevégzésére várnak, tegyük fel a krumplit héjában főni középlángra, és kezdjük el a majonézt – a bolti majonézesek pedig ugorjanak a következő bekezdésre. Ez nem az a klasszikus, egytojásos majonéz lesz, úgyhogy markánsabb íz világra számítsunk, amit az Oliva olaj még jobban kihoz majd. Mossuk meg alaposan a tojásokat, válasszuk szét a fehérjét a sárgájától, és a sárgáját keverjük el a mustárral, két evőkanál por vagy másfél kristálycukorral, egy csipetnyi sóval és két késhegynyi őrölt fehérborssal. Itt nyugodtan használhatunk konyhai robotgépet, ha kézzel nem akar homogénné válni az állag. Ha nincs segítőnk, akkor eztán is maradjunk a robotgépnél, ha van, váltsunk kézi üzemmódra, és menjünk rá habverővel a cuccra (robotgéppel ugyan könnyebb, de sokkal több idő, amíg a hűtőben kidermed a majonéz). Az olajakat lassan, csurgatva adagoljuk, folyamatos eldolgozás mellett – néha kis szünetet tartva. Menet közben kóstoljunk, és ízesítsünk citromlé-só-cukor-borecet kombóval. Olaj is mehet bele több, ha nagyon masszívnak érezzük – a recept alapanyag-mennyiségei csak ajánlás szintjén léteznek, kísérletezni lehet, sőt…

Ha a majonéz elkészült, fél karikákra vágjuk a lilahagymát és hozzáadjuk, majd az egészet berakjuk a hűtőbe, had érjenek össze az ízek. Tegyünk fel a fejlábasnak bő olajt középlángra, és vegyük le a burgenyát, ami már akár el is készülhetett – ha a villa már komolyabb erőltetés nélkül belemegy pár millimétert, jók vagyunk, ha beleszalad nyélig, akkor túlfőztük, de nagyon. Hűtsük le őket, pucoljuk, daraboljuk fél karikákra, és időnként átsózva adagoljuk bele a majonézes lilahagymába. Addig ismételjük ezt, míg a majonéz burgonya-telítettsége el nem éri az ingerküszöbünket.

Várjunk, míg az olaj megfelelő hőmérsékletű lesz – vízcsepp serceg benne – és adagoljuk bele a kalamárikat. Ezt – amennyiben nincs fritőzünk – próbáljuk iszonyat sebességgel csinálni, mert egy kósza, le nem itatott vízcsepp másodfokú égéseket tud okozni az ember arcán/testén, ami ebben az időben külön öröm és boldogság. Ha benn vannak az olajban, mehet rá fedő vagy olajfogó szita, lényeg, hogy ne fröcsögjön szanaszét a konyhában. Néha hegesztőmaszkban, télikabátban megközelítjük a serpenyőt, átkavarjuk, megforgatjuk, 8-10 perc alatt készre sütjük, itatósra szedjük, citromot csavarunk rájuk és hirtelen tálaljuk. Könnyed, nyári kaja kifejezetten este, lefekvés előtt ajánlott – főleg, ha Freddy Krueger-rel akarsz álmodban bújócskázni…

Comments

comments