A világ öt legundorítóbb étele

Prológus

Magyarként egy ilyen listát összeállítani nem egyszerű, hisz egy olyan nemzet fiaként cseperedtünk fel, ahol a disznót élve kivéreztetik, majd miközben a szegény nyomorultat darálva töltik vissza a saját beleibe és egyéb szerveibe, a friss vérét hagymán futtatva lakmározzák be. Ebből következően egy amúgy gyomorforgató Andouillette – bármily szarszagú is – fel sem kerülhetett a listára.

Az alábbi válogatásban bemutatott receptek egytől egyik az emberi elfajzottság diabolikus mintaképei, némelyek elkészítésükben, mások alapanyagukban gyomorforgatóak, így az elolvasásukat csak azoknak ajánlanám, akik valóban erős idegzettel rendelkeznek.

Callu de crabettu

Callu de crabettu művészkép

Callu de crabettu művészkép

Honnan

A gyakorló sátánista, a sajtkészítő mester és a szardíniai kecskepásztor találkoztak, s némi abszint elfogyasztása után kitalálták a tutit.

Hogyan

A napos bébi kecskét, aminek még a szeme sem nyílt ki, leválasztják a csecsről – midőn alaposan teleitta magát -, levágják sebtibe, gyomrát kiveszik, alul elkötik, négy hónapig érlelik, lepénnyel tálalják. Természetesen a gyomorral együtt szelik és fogyasztják – ehhez képest a nyolc hónapig érlelt kékpenészes sajt egy gyenge, ömlesztett trappista szintjén mozog…

Miért

Az okkult tanok követői – a hollywoodi filmektől eltekintve – 90%-ban norvég középiskolás/egyetemista diákok, akik a legnagyobb jóakarattal sem alkalmasak komoly lobbiszervezet létrehozására. A sznob körök meghódításához hathatósabb propaganda kellett templomok felgyújtásánál és kecskevérrel graffitizésnél, így az öreg patás a gasztro piacot választotta médiumnak.

Kiviaq

Kiviaq fogyasztásra kész

Kiviaq fogyasztásra kész

Honnan

Ez a szépség a grönlandiak tradicionális surf’n turf-je, a beltenyésztett Inuit eszkimók fogyasztják előszeretettel a téli hónapokban, mikor az időjárás nem kedvez a vadászatnak.

Hogyan

Az elkészítése meglehetősen puritán, nagyjából három-ötszáz alkamadarat kell összefogdosni, egy fóka kivájt testüregébe szőröstül-bőröstül-tollastól beletölteni, a fóka dzsekit lazán bevarrni, levegőt kipréselni, varratot zsírral befedni, 7 hónapra kőkupac alá bespájzolni. Ez idő alatt a madarak szépen elkezdenek erjedni, a fókazsír pedig tartósítja és puhítja a jószágokat, melyeknek fogyasztása tollfosztás után a csontjaikkal együtt történik – természetesen a szabadban… Itt egy nyugalom megzavarására alkalmas videó az előkészítésről. 

Miért

Egyszerű „throw science at the wall, see what sticks” tribális megnyilvánulása, avagy mit csináljunk a feleslegessé vált fókatetemmel és a sok kis rohadék madárral, amit macerásabb kisütni, mint amennyi tápértéke van.

Balut

Balut kibontva

Balut kibontva

Honnan

Ezt a „receptet” maga a sátán suttogta a filippínók fülébe, amikor egy elvadult acid partin jeepney-háton lovagolta körbe Manila vígalmi negyedeit. Azóta utcai árusok pár Peso-ért utánad dobják minden sarkon – csak ne lepődj meg, ha közben kisgyermekek elhaló kántálását hozza feléd a szél…

Hogyan

A kacsa tojást kilenc napig keltetik, majd a fény felé tartva ellenőrzik, hogy megindult e az embrió képződés. Amennyiben igen, még nyolc napig keltetik, majd nemes egyszerűséggel forró vízbe dobják, és megfőzik, mint a lágy tojást. Ez a mintegy 17 napig keltetett embrió már enyhén ropogós, felismerhető benne a kiskacsa, aminek még a csőre és tollai ugyan nem fejlődtek ki, de egy gyengébb pillanatodban simán rád néz, és elhaló hangon azt mondja, „mama”.

Miért

A Fülöp Szigetek lakosságának 90%-a hithű katolikus, a lehető legpotensebb terület a megrontásra a Vatikánt leszámítva. Vajon egy Balut-ért hány év purgatórium jár?

Emberi Méhlepény

A méhlepény előkészítve

A méhlepény előkészítve

Honnan

Az emlősvilágban teljesen természetes a méhlepény elfogyasztása a szülést követően – ragadózók esetében azt megelőzően vagy közben is. Mindemellett a más emlős ürülékben való hempergőzés, a saját hányadékuk elfogyasztása és sok egyéb olyan dolog van, ami demarkációs vonalat képez köztünk és a többi elevenszülő között. Ennek ellenére Kínában és Ázsia bizonyos részein elfogadhatónak, sőt, kifejezetten jótékony hatásúnak tartják a kannibalizmus e formáját.

Hogyan

Elsőként be kell szerezni a feketepiacon vagy orvos ismerőstől a méhlepényt – fontos a megbízható forrás, hiszen az alapanyag bármilyen kórokozót vagy betegséget hordozhat. Ha ez megvan, az emberi vért kimosva belőle felkockázzuk, és megfőzzük húslevesnek vagy megpirítjuk némi hagymával, majd heves öklendezés közben elfogyasztjuk.

Miért

Mivel a placenta feketepiaci ára könnyen meghaladhatja a 150.000 forintnak megfelelő Yuant is, ez egy elég ritka és rendkívül drága kulináris csemege – kivéve, ha az ember történetesen szülész orvos. Az exkluzivitásán kívül mágikus gyógyító erőt is tulajdonítanak neki, mely egyik napról a másikra Jézus Krisztust megszégyenítő csodatévő erővel bír.

Casu Marzu

A sajtok nirvánája

A sajtok nirvánája

Honnan

Úgy látszik a sajtkészítés türelmes és nyugodt mivolta a mentális zavarok melegágya. Már az is nehezen felfogható, hogy miért olt be valaki szándékosan penésszel egy sajtot, de az még a végeredmény ismeretében elfogadható. Ez azonban annál is elképesztőbb…

Hogyan

Az érési ciklusa végén lévő Pecorino sajt – ez egy kemény, zsíros juhsajt – kérgének felső rétegét eltávolítják, és hagyják, hogy a sajtlégy beköpje. A kikelt lárvák elkezdik felzabálni a sajtot, az emésztőrendszerükben lebontott zsírok pedig visszakerülnek a sajtba, aminek rohadás közeli szagánál már csak az állaga rémisztőbb.  Természetesen a rémtörténet itt még nem ér véget, hiszen a sajt elfogyasztása az élő lárvákkal együtt történik – beszámolók szerint olyan erős íze van, hogy szabályosan marja az ember nyelvét.

Miért

Megnyugtató, hogy listánknak legalább egy olyan helyezettje van, aminek a prototípusa akár egyszerű figyelmetlenség produktuma is lehetett, s nem az emberi agy torz és aberrált szüleménye. Ha a sajtokat érés szerint sorrendezzük, a skálán, ahol a Mozarella az Alfa, ott a Casu Marzu maga az Omega, a tejtermékek dekompoziciós folyamatának hőn áhított Nirvánája – és hát a cél, mint tudjuk, szentesíti az eszközt.

Comments

comments