Spenótos-juhtúrós batyu

Spenótos-juhtúrós batyu

Spenótos-juhtúrós batyu

Hozzávalók

  • 0.5 kiló leveles tészta – lehet házi vagy mirelit
  • 0.5 kiló leveles spenót – lehet friss vagy mirelit
  • 35 deka juhtúró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás sárgája
  • Sütőpapír
  • Olivaolaj, fehérbors, só

Az alábbi sütemény vendégváró, sörkorcsolya és pálinkapaplan is egyben, ideális bármilyen alkalomra, ír, olvas, beszél és leviszi a szemetet – siker sztori recept formában.

Na jó, nem. Mióta a televíziózás proletár huszára egy interjú során fölböfögte szürkeárnyalatának réveteg homályából a „komparatív előny” kifejezést, azóta arra vágyok, hogy magam is oda nem illő környezetbe helyezhessem azt – íme: Ennek a sós süteménynek komoly komparatív előnyei vannak. Hogy mik? Hát kérem, sós – de csak annyira, amennyire kell. Hamar megvan – de ha akarunk, elb*szakodhatunk vele 3-4 órát is. Van benne spenót – nem is kevés. Az egész alapja leveles tészta. Ennyi mindenben tud ez többet, mint egy mezei kakaós csiga.

Kezdjük rögtön az előkészítéssel – készíthetjük házi leveles tésztából, ehhez temérdek idő és türelem szükséges, és ha a világ legnagyobb séfjei sem szégyellnek konyhakész leveles tésztát használni, akkor nekünk sem kell 3 órát a nyújtófa fölött görnyednünk. Ha mirelit a tészta, akkor előtte nem árt kiolvasztani. A standard tésztacsomagot vastagságában kettészedjük, így kisebb helyen is ki fogjuk tudni nyújtani, és nem fog akkorára kelni, mint egy légbefúvásos Bibendum baba… Nyújtsuk a tésztát olyan vékonyra, hogy majdnem szakad – ha a szélein már 5 forintos vastagságú, az jó, ha 500as, az már sok. Ha megtartjuk az istenadta téglalap-formát, akkor viszonylag könnyű dolgunk lesz, ha nem, akkor egyes batyuink inkább a telesz*rt zoknira fognak emlékeztetni, de a végtermék íz világát ez nem befolyásolja, csak az esztétikumnak ad egy nagy büdös pofont.

A töltelékhez aprítsuk fel a spenótot csíkokra – a mirelitet csak vagdaljuk fel még fagyott állapotban – és a két gerezd fokhagymánkat apróra. Tegyünk fel némi olíva olajt középlángra, és amikor már megfelelő hőmérsékletű (már vízszerűen folyik, de még nem füstöl), dobjuk bele a fokhagymát, keverjük át egyszer, és kínáljuk nyakon a spenóttal, de rögtön. Kevés só, fehérbors menjen rá, közép lángon dobassuk ki a levét és keverjük át a juhtúróval. Mikor a juhtúró szétolvadt és homogén egyveleget alkot a spenóttal, zárjuk el a lángot és hagyjuk pihenni.

A kinyújtott tésztánkat szeljük fel 4*4 centis négyzetekre – a szabálytalan alakúakra még rányújthatunk egyet, hátha – közepükre szedjünk egy csapott evőkanál tölteléket, a négy sarkát hajtsuk be és csípjük össze középen. Akkor jó, ha a töltelék még nem buggyan ki, de szépen kitölti a batyut. Rendezzük őket egy sütőpapírral megterített tálcára kicsit szellősen, mert felfújódik a tészta sütés közben. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, kenjük meg a batyukat tojássárgájával és 10 perc alatt süssük készre őket.

Sütés után kicsit pihentessük a tésztát, mert ha nincs akkora pofánk, mint hajdúpéternek, akkor bizony a töltelék másodfokú égési sérüléseket okozhat a mohó kisegereknek.

Comments

comments