Érlelt Ribeye Steak Coleslaw salátával

Érlelt Ribeye Steak Coleslaw salátával

Érlelt Ribeye Steak Coleslaw salátával

Hozzávalók

  • Fejenként egy szelet érlelt, csontos ribeye
  • 1 fej lilakáposzta
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 citrom
  • Reszelt torma (üveges is jó)
  • Majonéz
  • Mustár
  • 2 deci 20%-os főzőtejszín
  • 2 deci piros tejföl
  • Só, őrölt fehérbors,

Egy jóféle, fél kilós medium-rare steak elfogyasztása után még a legcsenevészebb férfi mellkason is kiserken néhány száll szőr. Vega olvasóinkat már most figyelmeztetem, hogy ez a cikk komoly hús-pornográfiai elemeket fog tartalmazni, így a legjobb az lesz, ha tartózkodnak a tovább olvasástól.

Jelen esetben a hús beszerzése lesz a kanossza-járás – amennyiben nem kívánjuk végigcsündörögni az összes létező piac minden egyes húspultját, hogy végre valahol megfelelő érlelésű steak-húst találjunk emberi áron, úgy keressük fel a MészárSteak Hentes és Más üzletét a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, ők garantáltan nem fognak csalódást okozni. A saját érlelésű, csontos ribeye-uk a húsimádók nirvánáját szimbolizálja, a szeletek olyan puhák és tenderizáltak nyersen is, hogy menten beleharapnál. Fejenként egy szelettel, rendes férfiemberre kétujjnyi vastagsággal, hölgyekre másfél ujjal számoljunk. Ha szeretnénk szószt készíteni, ezek közül bármelyik tökéletesen passzol majd hozzá.

Érlelt Ribeye by MészárSteak

Érlelt Ribeye by MészárSteak

A maradék alapanyag a salátához kell, ezeket szerezzük be leginkább bárhol és kezdjünk neki az előkészítésnek. Vegyük ki a húst a hűtőből – a saláta elkészítése bő két óra lesz, ami alatt a hús pont tökéletesen átveszi a szobahőmérsékletet, ez pedig nagyon fontos a megfelelő elkészítés szempontjából, ugyanis a hideg steak-húsnak a közepe nem tud megfelelően átmelegedni sütés közben, így hőkezelés híján nyers marad. Szabadítsuk meg a lilakáposztát a külső levelektől, és reszeljük le torzsáig. Ha kevésbé intenzív íz világot szeretnénk, akkor nyugodtan használhatunk fehér káposztát is. Pucoljuk meg a két répát, és cselekedjünk hasonlóképp. Adjunk hozzá két púpozott evőkanál sót, keverjük át alaposan, és hagyjuk egy órát állni, had eresszen levet. Eközben keverjünk össze 2 púpozott evőkanál tormát, 4 púpozott evőkanál majonézt, 1 csapott evőkanál mustárt, kevés fehérborsot, 2 deci tejszínt és 2 deci tejfölt némi sóval, majd hagyjuk állni, amíg a káposzta és a répa ki nem ereszti a levét. Ha ez megtörtént, akkor egy nagy szűrőben alaposan nyomkodjuk ki a káposztásrépát – ez fontos, különben később engedi ki a a levet, és elbarmolja a salátánk állagát – majd tegyük rá az előkészített dresszingget, kínáljuk nyakon egy citrom levével, keverjük át és hagyjuk pihenni még 45 percet.

A steak-ek elkészítése nem egy macerás művelet, de szükségünk lesz egy barbeque fogóra, hogy a hús csonttalan részét határoló faggyúréteget megfelelően át tudjuk sütni. Tegyük fel a serpenyőt/serpenyőket a legmagasabb lángra, és hagyjuk, had forrósodjanak át. A húsok mindkét oldalát kenjük be leheletnyi Oliva olajjal, dolgozzunk bele egy kis frissen őrölt színes borsot, majd helyezzük őket az izzó serpenyőkbe. A húsok semmiképp nem érhetnek össze, és a legjobb az, ha egy átlagos serpenyőben egyszerre csak egy sül – kettőnél olyan nagy mennyiségű zsiradék olvadhat ki, ami a megfelelő pirulást lehetetlenné teszi. Az első sütési fázis két percig tart, ezután emeljük ki a húst a BBQ fogóval, és a faggyúréteggel lefelé tartsuk oda a serpenyőhöz. Mintegy fél perc karamelizálás után tegyük le a húst a másik felére, még két percig süssük, majd állítsuk újra faggyúra fél percre, és a medium-rare már mehet is a tányérra. A további fokozatokhoz egy-egy perces forgatással operáljunk – ha bizonytalanok vagyunk, használjuk a jól bevált kézikra-vizsgálatot.

Steak sütési fokozatok mérése kézikra összehasonlítással

Steak sütési fokozatok mérése kézikra összehasonlítással

A serpenyőből kikerült húsok mindkét oldalát hirtelen sózzuk, majd öt percre pihenni hagyjuk őket, mielőtt a Coleslaw társaságában kitálalásra kerülnek. Az alábbi pontokat betartva megadhatjuk ennek a gyönyörű jószágnak a végtiszteletet, aki életét áldozta azért, hogy mi egy istenit lakmározhassunk – és nem utolsó szempontként méltón használjuk fel azt a darab húst, amit minimum 30 napja érlelnek nagy műgonddal és szakértelemmel.

Ja, és ha esetleg csinálsz hozzá, ne öntsd nyakon szósszal a húst, csak tálald mellé. De tényleg. Ez nem egy kib*szott vadas sertésszelet…

Comments

comments