Házi vajas pogácsa szezámmaggal és sajttal

Házi vajas pogácsa szezámmaggal és sajttal

Házi vajas pogácsa szezámmaggal és sajttal

Hozzávalók

  • 250 gram margarin
  • 200 gram vaj
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 kilo búza finomliszt (BL-55) és még néhány deka lisztezni
  • 3 deci tej
  • 2 zacskó sütőpor
  • 2 deci tejföl
  • 1 kocka élesztő
  • 10 tojás
  • 1 marék só
  • 0.5 marék cukor
  • 30 deka trappista sajt
  • 1 zacskó szezámmag

Íme, a gasztronómiai falanx, mely a Thermopülai-szorosban feltartóztatta a paleo diétát. Vidéki nagymamák fegyvere ez a girnyótestűség kórsága ellen, mely futótűzként emészti fel századunk fiatal generációit – a házi vajas pogácsa.

Elkészíthetjük hétvégi falatozásra, pörkölt mellé kenyér helyett, vagy akár vendégvárónak is. Figyelem, a jelen receptben foglalt mennyiség legalább 80-100 kis pogácsára elég, ha a párunkat akarjuk meglepni egy romantikus gasztro-ajándékkal, akkor az alapanyagok harmadából is bőséges adagot készíthetünk.

Ha sikeresen beszereztünk minden alapanyagot, indulhat a kálvária. Melegítsünk tejet némi cukorral és futtassuk fel benne az élesztőt ezen instrukciók alapján. Tegyük egy méretes – 8 liter vagy afölötti – lábosba a lisztet, 6 tojás sárgáját, az olajt, a sütőport, 15 deka reszelt trappistát, tejfölt, sót, cukrot, vajat, margarint. Puszta kézzel morzsoljuk össze az alapanyagokat, amíg homogén, morzsa állagú anyagot nem kapunk. Ez alsó hangon 20 percet fog igénybe venni, tehát a tejünkben az élesztő már lassan jó is lesz. Ha bizonytalanok vagyunk a só mennyiségét illetően, nyugodtan kóstoljuk a tésztát, és adjusztáljuk a mennyiséget – nem harap. Öntsük nyakon a morzsát az élesztős tejjel és dolgozzuk össze – ne várjunk egy egységes tészta jelleget, nem fog összeállni, mint a sz*ros gatya. Ha alaposan összedolgoztuk – amennyiben túl darabos, adagolhatunk még apránként tejet – fedjük le egy tiszta ronggyal és tegyük meleg helyre kelni bő egy órára.

Ha letelt az óra, melegítsük elő a sütőt hőkeverésen 220 fokra, és kezdjük el kiszaggatni a tésztát. Amennyiben nincs pogácsaszaggató, pezsgős vagy borospohárral szaggassuk, tojássárgájával kenjük, apróra reszelt sajttal vagy szezámmal szórjuk, sütés előtt 10 percig pihentetjük, majd 8-10 perc alatt készre sütjük. Melegen, forralt borral és barátságos szófoszlányokkal tálaljuk.

Comments

comments